Αρχείο

Δίχρωμο κέικ (marble cake)

Δίχρωμο κέικ, κέικ βανίλια σοκολάτα, κέικ μαρμπέ ή marble cake, ή απλά το κέικ της μαμάς όλων μας! Όπως κι αν το λέτε είναι το κέικ των παιδικών μας χρόνων, το γνωστότερο και πιο φημισμένο κέικ της οικογένειας!

Ποιος δεν έχει φτιάξει δίχρωμο κέικ; Το πιο γνωστό, το πιο συνηθισμένο, το πιο μαμαδίστικο κέικ, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το blogάκι. Η συνταγή μου δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που έχετε εσείς. Είναι όμως η συνταγή της μαμάς μου, που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτή φτιάχνει, όταν λέει “θα κάνω κέικ”. Ένα κομμάτι από αυτό το δίχρωμο κέικ, έχει συνοδέψει, όλους μας στο σχολείο, έχει γίνει κέρασμα για τον καφέ ή το τσάι, το έχουμε πάρει μαζί μας στη δουλειά.

Η σημερινή συνταγή δεν κρύβει εκπλήξεις, έχει όμως μυστικά για να έχετε το καλύτερο και νοστιμότερο δίχρωμο κεκάκι. Διαβάστε τα, πριν ξεκινήσετε τη συνταγή και επιτυχία είναι δεδομένη.

Μυστικά για το τέλειο δίχρωμο κέικ

#1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

#2. Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο. Θα βοηθήσει να έχουμε αφράτο και ανάλαφρο κέικ.

#3. Το βούτυρο με την ζάχαρη θέλουν πολύ καλό χτύπημα. Ενώ όταν προσθέσουμε το αλεύρι συνεχίζουμε ελάχιστα με το μίξερ, απλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ύστερα με μία μαρίζ ανακατεύουμε ελαφρά.

#4. Πάντα βουτυρώνουμε το ταψί και το αλευρώνουμε, αφαιρώντας το περιττό αλεύρι.

#5. Γεμίζουμε τη φόρμα του κέικ μέχρι τα 2/3, γιατί σίγουρα θα φουσκώσει.

#6. Όταν βάλουμε το μίγμα στη φόρμα την χτυπάμε λίγο στο πάγκο, για να “κάτσει” το μίγμα. Αυτό θα βοηθήσει να μην φουσκώσει στο κέντρο του.

#7. Ο φούρνος πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία, πριν βάλουμε το κέικ.

#8. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο ποτέ κατά την διάρκεια ψησίματός. Αν η συνταγή λέει ότι π.χ. χρειάζεται 50 λεπτά ψήσιμο, ανοίγουμε 5 λεπτά πριν και κάνουμε τη δομική με το μαχαίρι.

#9. Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα να κρυώσει για 15-20 λεπτά, πριν το ξεφορμάρουμε και ύστερα το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μία σχάρα, για να μην “ιδρώσει” από κάτω.

#10. Αν προσθέσουμε γλάσο, το κέικ πρέπει να είναι τελείως κρύο.

Υλικά

• 230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 120 γρ. κρυσταλική ζάχαρη

• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη

• 4 αβγά

• 230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 1/2 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.σ. βανίλια (ή δύο βανιλίνες)

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 3 κ.σ.  γάλα

• 40 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)

για το γλάσο (προαιρετικά)

• 125 γρ. κουβερτούρα

• 60 ml γάλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C (στις αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Στο μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο (περίπου 2 λεπτά). Προσθέτουμε τις ζάχαρες και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 5 λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε στο μίγμα το ξύσμα και τη βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα, για πολύ λίγο. Αν χρειαστεί ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Ενώνουμε το γάλα με το κακάο σε ένα μπολάκι. 

Αφαιρούμε από το μίγμα του κέικ περίπου το 1/3 και το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτοντας το μίγμα με το κακάο. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ (διαμέτρου 23 εκατοστά ή μακρόστενη 25 εκατοστά). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε εναλλάξ μία στρώση από το λευκό μίγμα και μία από το σοκολατένιο. Τελειώνουμε το το λευκό μίγμα. Βυβίζουμε ένα μαχαίρι και ανακατεύουμε τα δύο μίγματα, προσπαθώντας να τα “μπλέξουμε” και σχηματίζουμε “νερά”. Πριν βάλουμε το στο φούρνο, χτυπάμε τη φόρμα πάνω στον πάγκο, για να “κάτσει” καλά κέικ και να μην φουσκώσει ασύμμετρα κατά το ψήσιμο.

 Αφαιρούμε από το μίγμα του κέικ περίπου το 1/3 και το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτοντας το μίγμα με το κακάο. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ (διαμέτρου 23 εκατοστά ή μακρόστενη 25 εκατοστά). Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε εναλλάξ μία στρώση από το λευκό μίγμα και μία από το σοκολατένιο. Τελειώνουμε το το λευκό μίγμα. Βυβίζουμε ένα μαχαίρι και ανακατεύουμε τα δύο μίγματα, προσπαθώντας να τα “μπλέξουμε” και σχηματίζουμε “νερά”. Πριν βάλουμε το στο φούρνο, χτυπάμε τη φόρμα πάνω στον πάγκο, για να “κάτσει” καλά κέικ και να μην φουσκώσει ασύμμετρα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού, το οποίο πρέπει να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε απαλά. Το απλώνουμε στο κρύο κέικ.

Εσείς έχετε κολπάκια και μυστικά για το κέικ; Μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Και μην ξεχνάτε: Aν φτιάξετε αυτό το κέικ πολύ θα χαρώ να το μάθω. Βγάλτε αν θέλετε μια φωτογραφία και κάντε με tag στο instagram και θα την βάλω στα stories μου!

Αφήστε μια απάντηση