Αρχείο

τραγανά chips μήλου, αποξηραμένα μήλα

Τραγανά chips μήλου

Όταν τελειώνει η μέρα μου και η μικρή μου πάει για ύπνο, μου αρέσει να κάθομαι για λίγο στο καναπέ και να παίρνω κάτι μαζί μου να μασουλάω. Προσπαθώ να βρίσκω κάτι ελαφρύ, αλλά δεν το καταφέρνω πάντα. Και ενώ τρελαίνομαι για βλακειούλες τύπου παπατάκια, κρακεράκια, μπισκοτάκια, γκροφρετάκια, ευτυχώς δεν τα αγοράζω για να μην τα έχω διαθέσιμα εκείνη την ώρα, που ψάχνω να βρω κάτι να βάλω στο στόμα μου. Τελευταία έχω βρει και αγοράζω αποξηραμένα φρούτα και πολύ μου αρέσουν. Είναι ιδανικά για να καλύψω την ανάγκη της στιγμής για κάτι γλυκό και παράλληλα είναι ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ. Σε αλμυρό δεν έχω ακόμα καταφέρει να βρω κάτι που θα με ικανοποιήσει ανάλογα, αλλά που θα μου πάει…

Και επειδή το σακουλάκι με τα αποξηραμένα μήλα τελειώνει γρήγορα και δεν συμφέρει, είπα να τα αποξηράνω μόνη μου. Σιγά το δύσκολο! Το μόνο που χρειάστηκα ήταν μήλα και λίγο σκόνη κανέλας. Α, και λίγο χρόνο. Γιατί για να τα αποξηράνεις και να γίνουν crispy χρειάζεται χρόνος. Τα μήλα πρέπει να αφυδατωθούν στο φούρνο και γι’αυτό θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τα έτοιμα. Έγιναν πολύ τραγανά σαν αληθινά τσιπσάκια. Η μικρή μου τα λάτρεψε και έκρυψε μερικά για να πάρει μαζί της την επόμενη στο σχολείο.

Ψήνονται στον αέρα, οπότε στο φούρνο μπορούμε να βάλουμε παραπάνω από ένα ταψί. Διατηρούνται τραγανά, αν τα κλείσουμε σε αεροστεγές βάζο ή σακουλάκι με zip.

Μπορείτε να τα φάτε σκέτα ή να τα προσθέσετε στο γιαούρτι με λίγο μέλι. Τολμήστε να αλείψετε επάνω τους λίγο τυρί κρέμα και θα έχετε ένα νοστιμάτατο σνακ.

τραγανά chips μήλου, αποξηραμένα μήλα

Υλικά (για 2 μεγάλα ταψιά)

4 μήλα

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (προαιρετικά)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110 °C με αέρα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο. Ρίχνουμε τις φέτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε λαδόκολλα σε δύο μεγάλα ταψιά (τα ταψιά του φούρνου είναι ιδανικά). Βάζουμε τις φέτες μήλου τη μία κοντά στην άλλη. Ψήνουμε για 3 ώρες. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι λίγο μαλακά, αλλά αμέσως μόλις κρυώσουν θα γίνουν πολύ τραγανά.  Για να διατηρηθούν τα βάζουμε σε αεροστεγές βάζο.

τραγανά chips μήλου, αποξηραμένα μήλα

Αφήστε μια απάντηση