Αρχείο

κέικ με καρύδα πορτοκάλι και σοκολάτα

Κέικ με καρύδα και πορτοκάλι

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ! Και αποφάσισα να ξεκινήσω με ένα κέικ, με αρώματα και πλούσιες γεύσεις σχεδόν τροπικές, για να τον καλοπιάσω. Ένα κέικ με καρύδα και πορτοκάλι και κομμάτια σοκολάτας στο εσωτερικό του.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κέικ το έφτιαξα δύο φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με σκοπό να το φωτογραφίσω και να το παρουσιάσω στο blog. Αλλά δεν πρόλαβα. Από τη μια τα μπάνια στη θάλασσα, από την άλλη τα κεράσματα και τα πρωϊνά στην αυλή, δεν κατάφερα να το φυλάξω πριν εξαφανιστεί. Είναι όμως τόσο ξεχωριστά νόστιμο που δεν θα μπορούσα να μην σας το δείξω.

Και με αφορμή τα σχολεία που ξεκινάνε τις επόμενες ημέρες και ήδη έχω αρχίσει να ετοιμάζω τα καθημερινά σνακ της κόρης μου για τα διαλείμματα, αποφάσισα να το ξαναφτιάξω και αφού επιτέλους κατάφερα να το φωτογραφίσω, φύλαξα μερικά κομμάτια στην κατάψυξη για να μας “βρίσκονται”.

Αυτό το κέικ είναι τόσο τέλειο και διαφορετικό, είναι ζουμερό και κάπως δροσερό. Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο για κέικ, νομίζω ότι η καρύδα που επικρατεί στη γεύση, του χαρίζει αυτή την δροσιά που τη νιώθεις καθώς το γεύεσαι. Η σοκολάτα στο εσωτερικό του προσθέτει γλύκα και δένει απόλυτα με το πορτοκάλι και την καρύδα. Αν το θέλετε λιγότερο γλυκό μπορείτε να την παραλείψετε. Εγώ δεν το κάνω πότε αφού η κόρη μου κυνηγάει τα κομμάτια με την περισσότερη σοκολάτα!

Αν θέλετε λοιπόν ένα ξεχωριστό κέικ δοκιμάστε το, βάλτε οπωσδήποτε το γλάσσο πορτοκαλιού και το τρίμμα καρύδας πάνω του αφού κρύωσει και θα με θυμηθείτε: Δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε στο πρώτο κομμάτι!

Υλικά

• 300 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 200 γρ. βούτυρο

• 200 γρ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)

• 3 αβγά

• 250 ml γάλα καρύδας

• 100 γρ. καρύδα τριμμένη

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι (2 κ.σ.)

• 100 γρ. κουβερτούρα (σε κομμάτια)

για το γλάσσο και την επικάλυψη

• 110 γρ. ζάχαρη άχνη

• 5-6 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 2-3 κ.σ. καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)

κέικ με καρύδα πορτοκάλι και σοκολάτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ, διαστάσεων 30×11 εκατοστών.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και προσθέτουμε και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το χτυπάμε για λίγο με το μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας για ακόμα μερικά λεπτά. Ρίχνουμε τη βανίλια και αρχίζουμε να προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα καρύδας, σε 4 δόσεις, ανακατεύοντας ελαφρά. Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος στη φόρμα και απλώνουμε πάνω του τα κομμάτια κουβερτούρας. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, δέκα λεπτά πριν, για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί.

Ετοιμάζουμε το γλάσσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και περιχύνουμε το κέικ αφού έχει κρυώσει εντελώς. Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο τριμμένη καρύδα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε κι άλλες ιδέες για κέικ.

Σε περίπτωση που δοκιμάσετε αυτό το κέικ με καρύδα και πορτοκάλι, θα χαρώ να το δω. Φωτογραφίστε το και κάντε με tag στο instagram @callthecook, ή γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

4 Σχόλια

  • Βασιλική

    09/09/2019 at 00:10

    Καλησπέρα!

    Πραγματικά τροπική συνταγή με αγαπημένο συστατικό την καρύδα.

    Σε λίγες μέρες θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι του σχολείου και για εμάς τις μαμάδες θα ξεκινήσει πάλι ο καθημερινός προβληματισμός για το κολατσιό τους.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι διαστάσεις έχει η φόρμα που χρησιμοποιείτε γιατι θα ήθελα να το φτιάξω τις επόμενες μέρες για να ξεκινήσει γλυκά η σχολική χρονιά..

    Εννοείται πως θα ακολουθήσουν οι αγαπημένες μας συνταγές muffins μπανάνας με πραλίνα και τα τυροπιτάκια με πέστο ντομάτας που όποτε περιέχονται στο τάπερ της μικρής μου επικρατεί ένας ενθουσιασμός..😊

    Σας ευχαριστούμε για τις γευστικές συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας.

    Καλή & ευλογημένη σχολική χρονιά! 📚🔔💟

    Απάντηση
  • Call the Cook

    09/09/2019 at 10:44

    Ευχαριστώ πολύ! Βασικά χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν οι συνταγές και πολύ περισσότερο που αρέσουν και στη μικρή σας! Τα σπιτικά σνακς είναι πραγματικά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας.
    Στη συγκεκριμμένη συνταγή χρησιμοποιήσα μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 30×11 cm (το συμπληρώνω άμεσα στη συνταγή). Μπορεί όμως να γίνει και στην κλασσική (στρογγυλή) φόρμα του κέικ. Εύχομαι να σας αρέσει η συνταγή αν την δοκιμάσετε. Θα χαρώ να μάθω νέα σας.

    Απάντηση
  • Call the Cook

    12/09/2019 at 17:01

    Καλημέρα. Και τα δύο είναι εντάξει. Το έχω κάνει και με κονσέρβα και με γάλα καρύδας ψυγείου.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση