Αρχείο

γαλακτομπούρεκο. ήλιος

Γαλακτομπούρεκο

Μου αρέσει πάντα να έχω ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια στο σπίτι.

Δεν το καταφέρνω πάντα, αλλά τουλάχιστον όταν γυρίζω από μια βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου, φέρνω μαζί μου ένα μάτσο λουλούδια.

Τον χειμώνα διαλέγω συνήθως ανεμώνες. Μου αρέσουν οι ανεμώνες βασικά γιατί τις θεωρώ ανεπιτήδευτες. Δεν κάνουν τίποτα για να δείχνουν ωραίες. Δεν είναι ελκυστικές, συνήθως έχουν στραβά κλωνάρια,  δεν έχουν άρωμα, ακόμα και τα χρώματά τους είναι συνηθισμένα. Παρόλ’ αυτά η απλότητα τους, μου ταιριάζει, ενώ η παρουσία τους στο βάζο στην άκρη του τραπεζιού, δίνει στο σπίτι μου μια αίσθηση εξοχής.

Το δεύτερο αγαπημένο μου λουλούδι είναι ο ήλιος.

ήλιος, γαλακτομπούρεκο

Οι ήλιοι είναι καλοκαίρι. Είναι φωτεινοί, λαμπεροί και χαρούμενοι. Είναι κίτρινοι. Όπως ο ήλιος.

Οι ήλιοι είναι επιβλητικοί, είναι θορυβώδεις και ίσως κυριαρχικοί. Το εντελώς αντίθετο από τις ανεμώνες. Αλλά μ’ αρέσουν εξίσου.

Όταν τους έχω σπίτι μου, το νιώθω πιο φωτεινό, πιο καθαρό και πιο ευχάριστο.

Έτσι λοιπόν για την γιορτή μου (λίγες μέρες πριν), αγόρασα ήλιους και έφτιαξα το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας: Γαλακτομπούρεκο.

Μια συνταγή που κάνω χρόνια τώρα και έχει πάντα επιτυχία. Το απολαύσαμε όλοι, μαζί με αγαπημένους φίλους και φυσικά τους ήλιους σε πρωταγωνιστική θέση στο τραπέζι.

Υλικά

για το σιρόπι

• 700 γρ. ζάχαρη

• 400 ml νερό

• 1 ξυλάκι κανέλας

• φλούδα από ένα λεμόνι

• 2 κουταλιές σούπας μέλι

Για την κρέμα

• 4 αβγά

• 200 γρ. ζάχαρη

• 700 ml γάλα

• 300 ml κρέμα γάλακτος

• 3 κουταλιές σούπας βούτυρο

• 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)

• 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

• 1 πακέτο φύλλο κρούστας

• 250 γρ. βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε. Βράζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχουμε ένα διάφανο σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε μία κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μείγμα. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για να έχουμε μία πλούσια μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με πηρούνι ελαφρά τους κρόκους. Ενώνουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους, με απαλές κινήσεις.

Ρίχνουμε τα αβγά στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί διαστάσεων 35×40. Στρώνουμε 5 φύλλα, ραντίζοντας το κάθε ένα καλά (και στα πλαϊνά) με το λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνουμε και στρώνουμε την κρέμα πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα. Γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από τα πλαϊνά και τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Πιέζουμε λίγο το τελευταίο φύλλο και ρίχνουμε από πάνω όσο βούτυρο μας έχει περισσέψει.

Γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν για να κλείσουμε το γλυκό.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, ώστε το βούτυρο να παγώσει. Αυτό θα κάνει τα φύλλα πολύ τραγάνα μετά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 170ο C με αέρα, για μία ώρα (μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν).

Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ρίχνουμε πάνω του το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να τραβήξει όλο το σιρόπι και σερβίρουμε.

Το συντηρούμε στο ψυγείο έως μία εβδομάδα.

γαλακτομπούρεκο

Αφήστε μια απάντηση