Αρχείο

Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια

Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια

Σε ένα μικρό ορεινό χωριό στα Γιάννενα, περνάγαμε πάντα τις διακοπές του Πάσχα. Η οικογένεια μεγάλη, τα ξαδέλφια πολλά, με πολύ παιχνίδι, πολύ φασαρία και πολλές μυρωδιές.

Μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς μας που δεν σταμάταγε τις ετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή. Βλέπεις γιόρταζε και τ’ όνομα της ανήμερα το Πάσχα, οπότε ήθελε να είναι όλα στην εντέλεια. Βαμμένα αβγά, τσουρέκια και φυσικά κουλούρια.

Η μυρωδιά του πορτοκαλιού και της αμμωνίας, από τα ιδιαίτερα και μοναδικά γιαννιώτικα κουλούρια,  με συντροφεύει κάθε Πάσχα και οι γλυκές εκείνες μνήμες έρχονται ξανά και ξανά.

Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι δυστυχώς της γιαγιάς μου, αλλά το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό που θυμάμαι από παιδί.

Υλικά

• 10 αυγά

• 500 γρ. ζάχαρη

• 28 γρ. αμμωνία (1 φακελάκι)

• 1/2 ποτηριού χυμό πορτοκαλιού

• ξύσμα από ένα πορτοκάλι

• 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (σε βάζο), λιωμένο

• 2 κουταλιές βανίλια ή 2 βανιλίνες

• 1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• λίγο ελαιόλαδο

Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Παίρνουμε από το πορτοκάλι το ξύσμα με ένα τρίφτη και το κρατάμε στην άκρη. Στίβουμε τα πορτοκάλια. Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε την αμμωνία με προσοχή γιατί αφρίζει. Το προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας με τα χέρια, με μαλακές κινήσεις.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ίσως κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα (το πολύ μέχρι 100 γρ.). Αν συνεχίζει να κολλάει, την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει, ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε πιο εύκολα. Βάζουμε σε ένα μπωλάκι λίγο ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο, παίρνουμε περίπου 30 γρ. ζύμης, το κάνουμε μπαλάκι, βάζουμε το δείκτη μας στο λάδι, πιέζουμε στο κέντρο της ζύμης και με κυκλικές κινήσεις, σπρώχνοντας το δάχτυλο μας προς τα τοιχώματα της, ανοίγουμε μία τρύπα στο κάθε μπαλάκι. Η τρύπα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη γιατί τα κουλούρια φουσκώνουν και ανοίγουν στο ψήσιμο, οπότε πρέπει να διατηρηθεί.

Ψήνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC, για περίπου 15 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο ψήσιμο, πρέπει να είναι σχεδόν “άσπρα” από πάνω και ίσα ίσα να έχουν πάρει λίγο χρώμα από κάτω.

Αν και στα Γιάννενα δεν συνηθίζεται, το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη ταιριάζει απόλυτα.

Αν δοκιμάσετε να τα φτιάξετε, αφήστε μου τις εντυπώσεις σας στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας!

Αφήστε μια απάντηση