Αρχείο

Σολομός με σόγια & σπαράγγια σοτέ

Μαριναρισμένος σολομός με σόγια με σπαράγγια σοτέ. Η σόγια ταιριάζει άψογα με τον σολομό και τα σπαράγγια τον συνοδεύουν προσθέτοντας φρεσκάδα.

Ο σολομός είναι ένα ¨εύκολο” ψάρι, αφενός γιατί τον βρίσκουμε παντού και αφετέρου γιατί μαγειρεύεται εύκολα. Είναι όμως και ένα ψάρι αρκετά αμφιλεγόμενο όσον αφορά από τη μια τη θρεπτική του αξία (Ω3) και από την άλλη τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος) που τυχόν περιέχει.

Κάποτε ρώτησα έναν διατροφολόγο, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ, την γνώμη του για το σολομό. “Τα βαρέα μέταλλα είναι βλαβερά”, μου είπε, αλλά αν συγκρίναμε τα οφέλη του σολομού με τα επιβλαβή του στοιχεία, σίγουρα θα κέρδιζαν τα οφέλη του”. Με συμβούλεψε να προτιμάω άγριο σολομό, που όμως σπάνια βρίσκω και έτσι αποφάσισα να μην τον βγάλω εντελώς από τη διατροφή μας, απλά να τον περιορίσω. Άλλωστε είναι ένα ψάρι που μας αρέσει πολύ! Και ειδικά αυτός ο μελωμένος σολομός, που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι ο πιο εύκολος και πιο νόστιμος σολομός ever! Η κόρη μου τον ζητάει συχνά και πάντα προσθέτει και έξτρα σάλτσα σόγιας στο πιάτο της.

Σήμερα θα τον συνοδέψουμε με σκορδάτα σοταρισμένα σπαράγγια, μιας που είναι η εποχή τους. Διαλέξτε τα πιο τρυφερά και λεπτά σπαράγγια, με λαμπερό χρώμα.

Υλικά (για 4 άτομα)

• 4 φιλέτα σολομού

για τη μαρινάδα

• 6 κ.σ. σάλτσα σόγιας

• 2 κ.σ. μέλι

• 2 σκελίδες σκόδρο (ψιλοκομμένο)

• 1 κ.σ. ψιλοκομένο φρέσκο τζίντζερ 

• ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

• αλάτι, πιπέρι

για τα σπαράγγια

• 400 γρ. σπαράγγια (περίπου 20 τεμ.)

• 30 γρ. βούτυρο

• 3 σκελίδες σκόδρο (ψιλοκομμένο)

• αλάτι, πιπέρι

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Προσθέτουμε τα φιλέτα του σολομού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τα φιλέτα στο ταψί, τα περιχύνουμε με λίγο από τη μαρινάδα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε να γυρίσουμε μία φορά τα φιλέτα και ρίξουμε ακόμα λίγη από την μαρινάδα για να γλασσαριστούν καλά.

Ετοιμάζουμε τα σπαράγγια. Τα πλένουμε και αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το σκόδρο. Αφήνουμε λίγο να πάρει άρωμα το βούτυρο, αλλά να μην πάρει χρώμα το σκόρδο. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τα τακτικά.

Μην ξεχνάτε: Χαίρομαι πολύ να μαθαίνω αν δοκιμάσατε τη συνταγή. Μπορείτε να μου γράψετε πώς σας φάνηκε ο σολομός με σόγια με σπαράγγια σοτέ, γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας ή φωτογραφίστε το πιάτο σας και κάντε tag στο instagram @callthecook!

Αφήστε μια απάντηση