Αρχείο

σπιτικό ζυμωτό ψωμία με μαγιά

Ζυμωτό ψωμί

Σαν το ζυμωτό ψωμί δεν έχει. Και πόσο μάλλον σαν το δικό μας, σπιτικό ζυμωτό ψωμί. Αυτή είναι η βασική συνταγή για σπιτικό ψωμάκι, που θέλει βέβαια το ζυμώμά της, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα αποζημιώνει τον κόπο μας.

Στο χωριό μου στα Γιάννενα, δεν υπάρχει μπακάλικο. Υπάρχει ένα καφενείο για όλες τις χρήσεις. Είναι το γνωστό καφενείο που συναντάς σε πολλά απομονωμένα χωριά στην Ελλάδα, στο οποίο βρίσκεις και μερικά είδη “πρώτης ανάγκης”. Μακαρόνια, συσκευασμένα όσπρια, κονσέρβες, αναψυκτικά και κάνα δυο άλλα τυποποιημένα είδη. Αν προλάβεις και είσαι τυχερός μπορεί να βρεις και καμιά φρατζόλα ψωμί, που φέρνει από την πόλη, για να προμηθεύσει τους ηλικιωμένους που ζουν εκεί.

Το ζύμωμα λοιπόν του ψωμιού έγινε ανάγκη για μας φέτος το καλοκαίρι, αφού δεν βρίσκαμε συνήθως φρέσκο ψωμάκι. Και τι καλύτερο υπάρχει από το ζυμωτό σπιτικό ψωμί; Το ψωμάκι της μαμάς, το οποίο ετοιμάζει για πλάκα! Δεν το έχει σε τίποτα να βάλει να ζυμώσει ψωμί. “Υπομονή χρειάζεται και αγάπη καθώς το ζυμώνεις”, λέει και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Μέχρι να ξυπνήσουμε το ψωμί ήταν έτοιμο, μιας που η μαμά μου το ετοίμαζε πρωΐ πρωΐ  και εμείς το απολαμβάναμε ζεστό και αχνιστό με το πρωϊνό μας.

σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μαγιά
σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μαγιά

Υλικά

• 1 κιλό αλεύρι σκληρό

• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. αλάτι

• 500 ml χλιαρό νερό

Σε ένα μπολ βάζουμε μία κούπα από το νερό και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει στην επιφάνεια.

Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι που κολλάει ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.

σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μαγιά

Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη και ζυμώνουμε για ακόμα 10 λεπτά στον πάγκο.

Την κάνουμε σαν μπάλα, την μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με κουβέρτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού φουσκώσει ζυμώνουμε για 5 λεπτά και την χωρίζουμε σε 2 ή 3 μέρη, δημιουργώντας καρβελάκια.

Τοποθετούμε τα ψωμιά στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Μόλις ο όγκος τους διαπλασιστεί (σε περίπου 2 ώρες), χαράσουμε τα ψωμιά με μαχαίρι, τα βρέχουμε με ένα πινέλο με νερό και τα ψήνουμε στους 200 °C για 30-35 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ακόμα μία συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα, με κουρκουμά.

Και μην ξεχνάτε: Aκολουθήστε στο facebook ή στο instagram, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

σπιτικό ζυμωτό ψωμί με μαγιά

Αφήστε μια απάντηση