Αρχείο

κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

Κολοκυθάκια με σάλτσα μπεσαμέλ

Εδώ και καιρό με παιδεύει αυτό το post.

Από τη μία,  οι τελευταίες μέρες του σχολείου, με ότι αυτό συνεπάγεται (παραστάσεις, χορούς, πάρτυ) και από την άλλη ο φακός της φωτογραφικής μου που βρέθηκε στο πάτωμα μετά από ένα σουτάκι στο σαλόνι!

Πήγε λοιπόν για επισκευή και αντί για 3 ημέρες έκατσε 10! ‘Οταν τον πήρα τελικά στα χέρια μου, το πρώτο πράγμα που μαγείρεψα ήταν τα κολοκυθάκια που είχα στο ψυγείο.

Ανυπομονούσα να τα βάλω στο τραπέζι μας, αλλά και να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή.

Τα κολοκυθάκια με κιμά είναι από τα αγαπημένα μου, πρόσφατα όμως ανακάλυψα ότι η σάλτσα μπεσαμέλ τους πάει καλύτερα από μία απλή σάλτσα αυγολέμονο.

Όταν έφτιαξα αυτή τη συνταγή, είχα παραπάνω κιμά από αυτό που χρειαζόμουνα με αποτέλεσμα να μου περισσέψει αρκετή γέμιση. Την κράτησα λοιπόν στο ψυγείο, και αφού πρόσθεσα λίγο ακόμα ρύζι τη χρησιμοποιήσα την επόμενη μέρα για γεμιστά! Μ’ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια δηλαδή!

Η συνταγή δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα, αφού πρόκειται για μία καθαρά μαμαδίστικη εκτέλεση, αρκετά απλή και εύκολη. Όμως το μυστικό της είναι η ελαφριά και λεμονάτη σάλτσα μπεσαμέλ, που κυριολεκτικά την απογειώνει.

Υλικά

• 10-12 κολοκυθάκια

Για τη γέμιση

• 1 κρεμμύδι

• τη σάρκα από τα κολοκυθάκια

• 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

• 150 γρ. ρύζι γλασέ

• 10 γρ. μαϊντανό

• 10 γρ. δύοσμο

• 10 γρ. άνηθο

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

• 4 κ.σ. βούτυρο

• 4 κ.σ. αλεύρι

• 1 αυγό

• 250 γρ. ζωμό (από τα κολοκυθάκια)

• 250 γρ. γάλα

• ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

 

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε κατά μήκος. Κρατάμε τη σάρκα τους στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Ζυμώνουμε καλά.

Γεμίζουμε με τα χέρια τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε μία πλατιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 350 γρ. νερό, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35 λεπτά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό, γιατί το φαγητό στο τέλος του βρασμού πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα ποτήρι ζωμό.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει βγάζουμε τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Κρατάμε το ζωμό της κατσαρόλας στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό από τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια (αφού τον ζυγίσουμε) και το γάλα.

Συνολικά χρειαζόμαστε 500 γρ. υγρά (ζωμό & γάλα), οπότε συμπληρώνουμε ανάλογα.

Μόλις η μπεσαμέλ αρχίζει να πήζει βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το ξύσμα, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μπεσαμέλ

Αφήστε μια απάντηση