Αρχείο

μακαρόνια, linguini με κεφτεδάκια κόκκινη σάλτσα, με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά

Linguini με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα

Είναι τυχερός όποιος έχει καθήσει στην Ιταλία και ειδικά στη νότια, σε οικογενειακό τραπέζι! Όχι εγώ δεν είχα την τύχη, αλλά ο Γιώργος σε ένα ταξίδι του εκεί, βρέθηκε μαζί με μια πολυμελή οικογένεια σ’ ένα κυριακάτικο γεύμα.  Αν και έχουν περάσει χρόνια, η μνήμη εκείνης της Κυριακής, του είναι έντονη. Περιγράφει ένα τεράστιο παλιό ξύλινο τραπέζι στρωμένο με ένα άσπρο τραπεζομάντηλο. Καθησμένοι όλοι στη σειρά, εκτός από τα αμέτρητα πιτσιρίκια που έτρεχαν γύρω από το τραπέζι. Κάποιο φορώντας ένα μία μάσκα του spiderman, προσπαθούσε να φάει χωρίς να τη βγάλει! Ένα άλλο ρούφαγε το μακαρόνι του, ακροβατώντας πάνω σε ένα πέτρινο τοιχάκι. Στην κεφαλή του τραπεζιού, ο “nonno” και η “nonna” της οικογένειας. Η οικοδέσποινα πήγαινε και ερχόταν, μια στην κουζίνα της και μια στην αυλή, που ήταν στημένο το τραπέζι. Πολύ ευχάριστη φασαρία κυριαρχούσε και μια μυρωδιά σκόρδου, ερχόταν από την κουζίνα του σπιτιού.

Πιστεύω ότι μόνο στην Ιταλία μπορείς να γευθείς ξεχωριστές μακαρονάδες. Μακαρονάδες νόστιμες, γευστικές που καταφέρνουν με ελάχιστα και απλά υλικά να αναδυκνείουν τις γεύσεις τους.

Η σημερινή συνταγή είναι μία προσπάθεια για μία τέτοια μακαρονάδα. Linguini  με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα. Η διαφορά αυτής της συνταγής είναι ο κιμάς. Χρησιμοποίησα μισό μοσχαρίσιο και μισό πρόβειο.

Δεν ξέρω αν οι Ιταλοί χρησιμοποιούν πρόβειο κρέας στα κεφτεδάκια τους όμως πραγματικά σας λέω, η γεύση τους είναι απερίγραπτη. Αυτό το φαγητό είναι τόσο μαμαδίστικο, χωρίς να είναι συνηθησμένο και σου δημιουργεί μία αίσθηση ξαφνικής θαλπωρής και ζεστασιάς. Τα κεφτεδάκια είναι τόσο νόστιμα και τόσο αφράτα και η μυρωδάτη σάλτσα που τα αγκαλιάζει, δένει υπέροχα με τα ζυμαρικά.

Πραγματικά αυτή τη συνταγή την απολαύσαμε όλοι στο σπίτι και ανυπομονούμε να την ξαναφτιάξω!

μακαρόνια, linguini με κεφτεδάκια κόκκινη σάλτσα, με μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά

Υλικά

• 500 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό πρόβειο)

• 3 φέτες ψωμί του τόστ (ή ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί)

• 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

• 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

• 3 κ.σ. γάλα

• 1 αβγό

• αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

• 5 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμύδι

• 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

• 500 ml αποφλοιωμένες ντομάτες

• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

• 80 ml λευκό κρασί

• 80 ml νερό

• 1 πρέζα ζάχαρη

• αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C (αντιστάσεις). Σε ένα μπολ τοποθετούμε το ψωμί και το βρέχουμε με το γάλα. Προσθέτουμε τους κιμάδες και όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά. Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού. Απλώνουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί απαλά και προσθέτουμε το σκόδρο. Τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας τον πελτέ ντομάτας και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμισθεί και προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρης και το νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Όταν τα κεφτεδάκια είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και τα κεφτεδάκια και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Extra tips

1#. Αν δεν σας αρέσει ο πρόβειος κιμάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μοσχαρίσιο. Όμως πιστέψτε με. Ο πρόβειος κάνει τη διαφορά. Δεν μυρίζει καθόλου και η γεύση που δίνει στο φαγητό είναι μοναδική.

2#. Οι Ιταλοί τηγανίζουν τα κεφτεδάκια αφού τα αλευρώσουν και τα περάσουν και από τριμμένη φρυγανιά. Το ψήσιμο παρόλα αυτά δεν υστερεί σε τίποτα και κάνει το φαγητό αρκετά πιο ελαφρύ.

3#. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει. Spaggetti, linguini και ταλιατέλες, όμως είναι τα ιδανικά!

4#. Καλό θα είναι να ρίξετε στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια και να ανακατέψετε καλά. Αφήστε για 5 λεπτά πριν σερβίρετε.

Βuon appetito!

Αφήστε μια απάντηση