Αρχείο

κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

Η καταγωγή μου είναι από τα Γιάννενα και σαν παιδί δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, το κατά τ’ άλλα πανέμορφο χωριό μου, γιατί ένιωθα αναγκασμένη να κάνω διακοπές σ’ έναν τόπο χωρίς θάλασσα. Πάντα έλεγα ότι θα προτιμούσα ένα χωριό σε νησί.

Τελικά βρήκα το νησί μου, μιας που ο Γιώργος έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και τα τελευταία χρόνια περνάμε εκεί μεγάλο μέρος των διακοπών μας το καλοκαίρι, αλλά και πολύ συχνά τις ημέρες του Πάσχα.

Έτσι και φέτος το Πάσχα βρεθήκαμε στο νησί.

Η Κεφαλονιά είναι ένα μέρος που ή θα το λατρέψεις και θα θες να επιστρέφεις ξανά και ξανά ή που δεν θα συμπαθήσεις καθόλου και θα μετανιώσεις την επιλογή σου.

Λάτρεψα την Κεφαλονιά από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα.

Με κέρδισε με τις υπέροχες παραλίες της, με τις γαλαζοπράσινες θάλασσες και φιλικά νερά τους,  με το απέραντο πράσινο της φύσης της, με τις μεγάλες βόλτες στα πανέμορφα χωριά της και φυσικά με την μοναδική κουζίνα της.

Δεν μπορείς να φύγεις από την Κεφαλονιά και να μην έχεις δοκιμάσει την παραδοσιακή ριγανάδα (με μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί και τριμμένη ντομάτα), το κοκκινιστό κουνελάκι και φυσικά την μοναδική κρεατόπιτα.

Τα μυστικά της τα γνωρίζουν καλά οι παλιές κεφαλονίτισσες νοικοκυρές και έτσι σε μία παλιότερη επίσκεψη μου στο νησί, ζήτησα τη βοήθεια της θείας Ερμηνίας. 

“Τα μυστικά είναι 3”, μου είπε.

Μυστικό #1: Τρία είδη κρέατος

Το βασικό κρέας είναι το τράγιο, ενώ παλιότερα χρησιμοποιούσαν ότι περίσσευε από το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Μοσχάρι και χοιρινό συμπληρώνουν την τριάδα, ενώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τράγιο με αρνάκι.

Μυστικό #2: Φρέσκα και πολλά μυρωδικά

Τα μυρωδικά της πίτας είναι πολλά και κατά προτίμηση φρέσκα. Σημαντικό είναι το σάψιχο (η γνωστή μας μαντζουράνα) που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα, στην αυθεντική συνταγή της κεφαλονίτικης κρεατόπιτας. Πάντως σε περίπτωση που δεν έχετε φρέσκα μυρωδικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερά, απλά τα προσθέτε αφού βράσει το κρέας.

Μυστικό #3: Πολύ ζουμί στη γέμιση

Η γέμιση της πίτας πρέπει να έχει αρκετό ζουμί, για να ψηθεί το ρύζι στο φούρνο και όταν η πίτα μας είναι έτοιμη να μην είναι στεγνή.

Υλικά

Για τα φύλλα

• 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

• 1/2 κούπα ελαιόλαδο

• 1/2 κούπα λευκό κρασί

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 2 κούπες (περίπου) χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

• 1/2 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ποντίκι)

• 1/2 κιλό τράγιο (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αρνί)

• 1/2 κιλό χοιρινό

• 1 ποτήρι λάδι

• 1/2 κούπα λευκό κρασί

• 1 μεγάλο κρεμμύδι

• 3 σκελίδες σκόρδο

• 2 κ.σ. τοματοπελτέ

• μαϊντανός, δύοσμος, άνιθος, σάψιχο (ματζουράνα), ρίγανη

• αλάτι, πιπέρι

• 1 κούπα ρύζι (για γεμιστά)

• 1 κούπα κεφαλοτύρι

 

Κόβουμε τα κρέατα σε μικρά κομμάτια περίπου 1 εκατοστό.

Ψιλοκόβουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και αφήνουμε να τσιγαριστεί.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τρίβωντας ελαφρά στον πάτο την κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τουλάχιστον 2  ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Υπολογίζουμε ότι πρέπει στο τέλος το φαγητό να έχει αρκετό ζουμί (για να ψηθεί στο φούρνο το ρύζι που θα προσθέσουμε αργότερα).

Αν χρησιμοποιούμε χύτρα βράζουμε για 35 λεπτά.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα. Θα χρειαστούμε τέσσερα φύλλα για την πίτα.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα φύλλα.

Όταν το κρέας έχει βράσει σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το τυρί και ανακατεύουμε.

Σε λαδωμένο ταψί (περίπου 40×30 εκατοστά) στρώνουμε τα δύο φύλλα, ρίχνοντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο.

κεφαλονίτικη κρεατόπιτα

 

Προσθέτουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας τα πάλι.

Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν, προς τα μέσα. Αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα.

Η συνταγή είναι λοιπόν κατευθείαν από το Αργοστόλι και σας προτείνω να την δοκιμάσετε!

 

Αφήστε μια απάντηση