Αρχείο

μπακαλιάρος πλακί

Μπακαλιάρος πλακί

Ο μπακαλιάρος μαγειρειρεύεται με διάφορους τρόπους, αλλά στη χώρα μας συνήθως τον φτιάχνουμε τηγανιτό (με κουρκούτι) ή πλακί στο φούρνο.

Έχει την τιμητική του την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Σας προτείνω μία παραδοσιακή συνταγή, την οποία συναντάμε σε όλη την Ελλάδα με μικρές παραλλαγές.

Υλικά

• 1 κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες

• 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

• 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

• 1/2 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος

• 5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

• 1 κούπα ελαιόλαδο

• 250 γρ. χυμό τομάτας

• 3/4 κούπας λευκό κρασί

• 1 κούπα νερό

• 2 φύλλα δάφνης

• αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ºC. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον μπακαλιάρο σε ταψί και ανακατεύουμε. Δεν αλατίζουμε υπερβολικά το φαγητό, γιατί ο μπακαλιάρος ίσως να “κρατάει” λίγο παραπάνω αλάτι.

Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να είναι σχεδόν έτοιμες. Βγάζουμε το ταψί και βυθίζουμε στη σάλτσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

φρεσκοτριμένο πιπέρι

 

Εσείς πως προτιμάτε να μαγειρεύετε τον μπακαλιάρο;

Αφήστε μια απάντηση