Αρχείο

Ρεβύθια στο φούρνο

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά της διακοπές μας στην Κεφαλονιά, κάναμε ένα σύντομο road trip στην κεντρική Μακεδονία. Καστοριά, Πρέσπες, Νυμφαίο, Θεσσαλονίκη. Σε μία στάση για ξεκούραση και φαγητό σε ένα γραφικό και ήσυχο χωριό κάπου στις Πρέσπες, είδα μπροστά μου ένα μαγαζάκι,  που πουλούσε βιολογικά όσπρια δικής τους παραγωγής. Και φυσικά δεν έχασα τη ευκαιρία να αγοράσω φασόλια, ρεβύθια και γίγαντες. Δεν πήρα όμως όση ποσότητα στην πραγματικότητα θα ήθελα, μιας που ο ευγενικότατος κύριος μου πρότεινε να τα δοκιμάσω πρώτα και όταν χρειαστώ να τους παραγγείλω και θα μου τα στείλουν, όπου κι είμαι. “Έτσι κι αλλιώς καλύτερα είναι να παραγγείλεις από τη νέα σοδειά” με συμβούλεψε. Μαγείρεψα πολλές φορές τα όσπρια των Πρεσπών και στ’ αλήθεια ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι είχα δοκιμάσει. Τα φασόλια έβραζαν εύκολα και τα ρεθύβια χύλωναν εξαιρετικά. Κάποια στιγμή θυμήθηκα τα εντυπάκι που μου είχε βάλει ο κύριος των Πρεσπών στη σακούλα με τα ψώνια μου το καλοκαίρι και το είχα φυλάξει στο συρτάρι με τα menu των delivery! Τηλεφώνησα και παράγγειλα πολλά. Όταν μετά από λίγες μέρες πήγα στο ταχυδρομείο να τα παραλάβω, η υπάλληλος, σπρώχνοντας με το πόδι της με δυσκολία το μεγάλο και βαρύ μου πακέτο και διαβάζοντας προφανώς την περιγραφή του δέματος μου, μου είπε χαμογελώντας: “Μα πόσα φασόλια τρώτε εσείς?”. “Νομίζω ότι οριακά θα βγάλουμε το χειμώνα”, σκέφτηκα!

Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι τα ρεβύθια είναι από τα αγαπημένα φαγητά της κόρης μου και εύχομαι να μην αλλάξει, γιατί κατά καιρούς πολλές από τις αγαπημένες και υγιεινές της συνήθειες, μεγαλώνοντας τις καταργεί.

Έτσι λοιπόν τα μαγειρεύω συχνά. Όταν δεν έχω πολύ χρόνο, τα βάζω στη χύτρα και γίνονται μια λεμονάτη και χυλωμένη σουπίτσα. Άλλοτε με γιαούρτι (δες τη  συνταγή εδώ).

Αλλά και η σημερινή συνταγή των ρεβυθιών με δεντρολίβανο και πορτοκάλι στη γάστρα είναι διαφορετική και φυσικά αγαπημένη.

Υλικά

• 500 γρ. ρεβύθια

• 1 κ.σ. αλάτι (για το μούλιασμα)

• 1/2 κούπα ελαιόλαδο

• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

• χυμό από ένα πορτοκάλι

• 2 κ.σ. μουστάρδα

• 2 κ.σ. φύλλα δεντρολίβανου

• 2 φύλλα δάφνης

• 1/2 κ.γ. κουρκουμά

• αλάτι, πιπέρι

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη, σε άφθονο νερό, προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Την επόμενη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν, γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο). Αν τα βράσετε σε χύτρα αφήστε τα περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Σουρώνουμε τα ρεβύθια και κρατάμε το ζουμί τους χωριστά. Ρίχνουμε τα ρεβύθια στη γάστρα και μαζί όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε δύο φλυτζάνια από το ζουμί που έχουν βράσει τα ρεβύθια και το ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά ανοίγουμε το καπάκι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το ζουμί των ρεβυθιών, ανάλογα με το πόσο ζουμερό θέλουμε το φαγητό μας. Ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά.

Συνοδέψτε τα με ζυμωτό ψωμάκι, ελιές και ένα καπνιστό ψάρι!

2 Σχόλια

  • Μarilena Samolada

    31/03/2019 at 16:37

    Πραγματικά πολύ ωραία συνταγή. Γευστικότατη, εύκολη,γρήγορη! Με αυτή τη συνταγή η οικογένεια εκτίμησε επιτέλους τα ρεβύθια!!!! Θα μαγειρευτούν σίγουρα σύντομα! Δοκιμάστε τη και δε θα χάσετε!!!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση