Αρχείο

galette, τάρτα με φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και θυμάρι

Galette με φέτα, ντομάτες & θυμάρι

Εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη, η galette είναι μία πίτα-τάρτα που ετοιμάζεται χωρίς καμία δυσκολία, ακόμα και από τους πιο αρχάριους της μαγειρικής. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, δημιουργούμε μια ζύμη και πάνω της βάζουμε ότι μπορούμε να φανταστούμε. Γλυκιά ή αλμυρή, η galette είναι πάντα μια ταπεινή “βασίλισσα” στο τραπέζι μας! Για σήμερα μια αλμυρή galette με φέτα και ντομάτες, παρέα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπόλικο θυμάρι.

Είστε έτοιμοι;

Γνώρισα τις galette πέρυσι, τέτοιο καιρό, όταν τις έβλεπα απλές και ασύμμετρες να παρουσιάζονται στο instagram. Η πρώτη μου ήταν μία galette με ροδάκινα (δες εδώ τη συνταγή) και από τότε έφτιαξα πολλές. Οι περισσότερες ήταν γλυκές, με διάφορα φρούτα ανάλογα την εποχή.

Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω μία αλμυρή εκδοχή της, μιας που χρειαζόμασταν ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο. Είμαστε στη μέση των διακοπών μας, στην Κεφαλονιά και η διάθεση για μαγειρέματα δεν είναι στα ύψη. Τα μπάνια, οι βόλτες και ο μεσημεριανός ύπνος, κυριαρχούν και έτσι ο χρόνος για μαγειρική είναι περιορισμένος. Το ψυγείο είχε φέτα και πολλές ντομάτες, έτσι λοιπόν η ιδέα ήρθε γρήγορα. Galette με φέτα και ντομάτες λοιπόν!

Η ζύμη της έγινε αμέσως, με ένα απλό ανακάτεμα των υλικών. Η ντόπια φέτα και μοσχομυριστές ντομάτες έδεσαν τέλεια με το καραμελωμένο κρεμμύδι, το θυμάρι και το σκόρδο. Εγώ πρόσθεσα και λίγο πρέντζα -ένα τοπικό τυρί που το βρίσκω μόνο στην Κεφαλονιά. Η πρέντζα είναι ένα ιδιαίτερο τυρί που φτιάχνεται από τα τρίμματα φέτας από το βαρέλι στα οποία προσθέτουν θυμάρι και ελαιόλαδο. Αν τη βρείτε σε κάποιο μπακάλικο δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Εσείς χρησιμοποιήστε τη φέτα που σας αρέσει και πιστέψτε με: Αυτή τη galette θα την λατρέψετε!

Υλικά

για τη ζύμη

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.γ. ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 160 γρ. παγωμένο βούτυρο

• 3 κ.σ. παγωμένο νερό

• 2 κ.σ. ξύδι

για τη γέμιση

• 2 κ.σ. βούτυρο

• 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

• 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

• αλάτι, πιπέρι

• 250 γρ. φέτα

• 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

• 3-4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

• 1 αβγό (χωρισμένο ασπράδι, κρόκος)

• 3 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει.

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει, περίπου 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μελώσουν, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 20 – 30 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια της με το ασπράδι. Ρίχνουμε επάνω τη φέτα σε τρίμματα, την γραβιέρα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και στο τέλος τις ντομάτες. Φροντίζουμε να αφήσουμε περιμετρικά της ζύμης 2-3 εκατοστά κενό. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με μπόλικο φρέσκο θυμάρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού. Ψήνουμε για περίπου 30- 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η galette μας.

Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε προαιρετικά το μέλι. Τρώγεται ευχάριστα ακόμα και κρύα.

Αν δοκιμάσετε αυτή την galette με φέτα και ντομάτες, θα χαρώ να το μάθω. Φωτογραφίστε την και κάντε tag στο instagram @callthecook, για να τη δω. Θα μοιραστώ την φωτογραφία σας στα stories μου!

Αφήστε μια απάντηση