Αρχείο

τραχανότο με μανιτάρια

Τραχανότο με μανιτάρια

Το εύκολο φαγητό των παιδικών μου χρόνων αλλά και της κόρης μου είναι ο τραχανάς. Η μητέρα μου έριχνε τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού πριν το σερβίρισμα, εγώ συνήθως βάζω λίγο ελαιόλαδο και τριμμένη φέτα.

Το τραχανότο με μανιτάρια το δοκίμασα για πρώτη φορά σε μία υπέροχη ταβέρνα λίγο πιο έξω από το Νυμφαίο. Κατηφορίσαμε από το Νυμφαίο και αφού αποφύγαμε μία αρκούδα που είχε κατέβει στο δρόμο, κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Σκλήθρο. Σκοτάδι και ερημιά τριγύρω, αρχίσαμε να αμφιβάλουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Φίλοι μας είχαν συστήσει να μην παραλείψουμε μία επίσκεψη “στου Θωμά”, αλλά τίποτα δεν έμοιαζε ότι πρόκειται να βρούμε το εστιατόριο που ψάχναμε. Και όταν τελικά είδαμε τα πρώτα φώτα στα δεξιά μας, παρκάραμε καταλαβαίνοντας ότι φτάσαμε. Στη μέση ενός κάμπου, σε ένα χωριό άγνωστο για μένα, ένα ακριτικό γκουρμέ εστιατόριο. Δεν έχω ξαναβρεθεί σε ένα τόσο σπουδαίο εστιατόριο, σε ένα τόσο απομακρισμένο τόπο. Καταλάβαμε από την πρώτη μπουκιά της χωριάτικης σαλάτας ότι κάτι μοναδικό συμβαίνει εδώ. Οι γεύσεις των πιάτων, η μία καλύτερη από την άλλη. Παράγγειλα τραχανότο με μανιτάρια. Η γεύση του με συνεπήρε και έβαλα στο μυαλό μου να το προσπαθήσω και εγώ, με την πρώτη ευκαιρία.

Σίγουρα ο σεφ στου Θωμά έχει τα μυστικά του, αλλά και η δική μου εκδοχή είναι πετυχημένη.

Δοκιμάστε το με ξινό τραχανά και φρέσκα μανιτάρια και πείτε μου τις εντυπώσεις σας. 

τραχανότο με μανιτάρια

Υλικά (για 4 μερίδες)

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια

• 200 γρ. ξινός τραχανάς

• 1/2 κ.γ. κουρκουμάς

• 1/4 μπούκοβο

• 100 ml λευκό κρασί

• 1.200 ml ζωμός λαχανικών

• 80 γρ. παρμεζάνα

• 2 κ.σ. βούτυρο

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κουρκουμά και το μπούκοβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε με μία κουτάλα λίγο λίγο το ζωμό, ανακατεύοντας ελαφρά. Περιμένουμε να απορροφηθεί  και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και μέχρι να μαγειρευτεί το τραχανότο και να χυλώσει. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας με γρήγορες κυκλικές κινήσεις.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αφήστε μια απάντηση