Αρχείο

ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα

Σπιτικό ψωμί με κουρκουμά

Μου αρέσει πολύ το ψωμί. Νομίζω πως αν έπρεπε να ζήσω με μόνο ένα είδος φαγητού, ίσως να διάλεγα το ψωμί.

Πριν πολλά χρόνια είχα αρτοπαρασκευαστή. Έφτιαχνα συχνά ψωμί, γιατί ήταν εύκολο. Όλα τα υλικά στον κάδο, προγραμματισμός και το πρωϊ ξύπναγα με την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Κάποτε χάλασε και δεν τον επισκεύασα ποτέ. Για χρόνια δεν ζύμωνα. Δεν είναι ότι το φοβόμουν, απλά δεν το αποφάσιζα. Και κάποια στιγμή είπα να φτιάξω ένα ψωμί.

Και έτσι αφού δοκίμασα αρκετές συνταγές καθιέρωσα το ψωμάκι χωρίς ζύμωμα. Αυτή η εκδοχή σπιτικού ψωμιού μου αρέσει γιατί δεν χρειάζεται να έχεις μπράτσα για να την εκτελέσεις. Μου αρέσει επίσης γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα “δυνατό” σπιτικό ψωμί, με τραγανή κόρα, που τρώγεται ευχάριστα και τις επόμενες ημέρες.

ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της συνταγής, είναι ότι πρέπει να περιμένεις. Στην πραγματικότητα όμως ανακατεύεις τα υλικά και μετά το ξεχνάς. Οπότε καλύτερα, να το ετοιμάσεις την προηγούμενη, να το ξεχάσεις σκεπασμένο και την επόμενη μέρα να το ψήσεις. Επίσης μία άλλη ιδιαιτερότητα αυτού του ψωμιού είναι ότι πρέπει να ψηθεί μέσα σε γάστρα. Ή σε μία κατσαρόλα φούρνου, εν πάσει περιπτώσει. Θέλει δηλαδή καπάκι.

Έχω φτιάξει αυτό το ψωμί με διάφορα είδη αλευριού, ολικής, λευκό, καλαμποκιού.

Στο σημερινό ψωμάκι χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι και καλαμποκίσιο. Πρόσθεσα κουρκουμά που τον λατρεύω και παπαρουνόσπορο.

Πραγματικά, δεν έχω λόγια. Ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα με περίμενε μόλις έκοψα την πρώτη φέτα και μια ελαφριά πιπεράτη γεύση στην πρώτη δαγκωνιά. Δεν μπόρεσα να περιμένω. Σε ένα πιάτο ελαιόλαδο, ρίγανη, χοντρό αλάτι και ένα κομμάτι κατσικίσια γραβιέρα. Πρωταγωνιστής το ζεστό, δικό μου ψωμάκι.

ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα

Υλικά

• 300 γρ. αλεύρι (για ψωμί)

• 200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού

• 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά

• 1/2 κ.γ. ζάχαρη

• 1 1/2 κ.γ. αλάτι

• 370 γρ. χλιαρό νερό

• 1 κ.γ. κουρκουμά

• 1 κ.σ. μπαλσάμικο

• 1 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό (προσοχή να μην είναι καυτό). Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια).

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον κουρκουμά και τον παπαρουνόσπορο. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Πρέπει να αναμειχθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Η ζύμη μας θα είναι ρευστή, θα είναι περίπου σαν το χυλό του κείκ. Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 ώρες. Αν μπορείτε να την αφήσετε και 24 ώρες, ακόμα καλύτερα. Μετά από 15-24 ώρες η ζύμη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Τη μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο πάνω μέρος της και στα χέρια μας και τη διπλώνουμε τραβώντας την δύο-τρεις φορές. Την ξαναβάζουμε στο μπωλ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 2 ώρες.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά, προθερμαίνουμε το φούρνο στου 230 °C με αέρα και τοποθετούμε μέσα στο φούρνο τη γάστρα με το καπάκι.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στρώνουμε μία λαδόκολα στη γάστρα και τοποθετούμε τη ζύμη. Κάνουμε μερικές χαρακιές με ένα μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει η κόρα ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Είμαι σίγουρη πως αν το δοκιμάσετε μια φορά, θα το φτιάχνετε συνέχεια. Θα χαρώ  να μάθω αν σας άρεσε.

ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα ψωμί με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο, χωρίς ζύμωμα

Αφήστε μια απάντηση