Αρχείο

κέικ με ρικότα & φράουλες

Kέικ βανίλιας γεμιστό με ρικότα & φράουλες

Το σημερινό γλυκάκι είναι ένα ξεχωριστό, διαφορετικό, ζουμερό και αφράτο κέικ βανίλιας γεμιστό με ρικότα & φράουλες. Είναι ένα ιδιαίτερο κέικ που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει cheesecake!

Η εποχή της φράουλας είναι εδώ και θέλω να τις εκμεταλευτώ όσο περισσότερο γίνεται. Διαλέγω συνήθως βιολογικές (τις εμπιστεύομαι περισσότερο) και τις βάζω σχεδόν καθημερινά στο κολατσιό της κόρης μου στο σχολείο. Άλλωστε τις λατρεύει τόσο, που σχεδόν από τον Φεβρουάριο, μου τις ζητάει. Παράλληλα ψάχνω συνταγές για να τις αξιοποιήσω. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα φράουλα, μιας που δεν μας πολυαρέσουν οι μαρμελάδες. 

Μετά το τιραμισού με φράουλες που ετοίμασα για τη γιορτή μου (δες εδώ την συνταγή) και που πολύ χάρηκα που σας άρεσε τόσο, σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα λαχταριστό κέικ βανίλιας, το οποίο θα γεμίσω με μία κρέμα από τυρί ρικότα και μια πανεύκολη σάλτσα φράουλας. Ένα κέικ που θα σας θυμίσει cheesecake και που είναι τόσο ζουμερό και αφράτο και που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

Το κέικ μου που έγινε με αβγά που το χωριό, εξ ου και τόσο κίτρινο, ενθουσιάσε όσους το δοκίμασαν. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ένα απλό κέικ, αλλά ένα λαχταριστό επιδόρπιο που μπορεί να τελειώσει ένα ωραίο γεύμα. Διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν σας περισσέψει (δύσκολο!) καλό θα είναι να το βάλετε στο ψυγείο την επόμενη μέρα (λόγω του τυριού και της ζέστης της εποχής).

Δοκιμάστε το με ή χωρίς το γλάσσο λεμονιού και θα το λατρέψετε!

Υλικά

για τη σάλτσα φράουλας

• 2 κ.σ. κορν φλάουρ

• 2 κ.σ. νερό

• 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

• 100 γρ. ζάχαρη

• 200 γρ. ψιλοκομμένες φράουλες

για το κέικ

• 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1 κ.γ. μπέικιν 

• 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 250 γρ. ζάχαρη

• 2 αβγά και 2 ασπράδια

• 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

• 290 ml ξινόγαλο-αριάνι

για την κρέμα τυριού

• 250 γρ. ρικότα

• 50 γρ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 4 κ.σ. από το μείγμα από το κέικ

Σάλτσα φράουλας

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και να πήξει το μίγμα. Αφήνουμε τη σάλτσα φράουλας  στην άκρη να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε το κέικ.

Κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο βούτυρο με τη ζάχαρη, στο κάδο του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο σαν κρέμα (τουλάχιστον 3 λεπτά). Προσθέτουμε τη βανίλια, τα αβγά και τα ασπράδια (ένα ένα τη φορά), και ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι με το ξινόγαλα, ανακατεύοντας για πολύ λίγο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κρατάμε στην άκρη 4 κουταλιές σούπας από το μείγμα (θα το χρειαστούμε για τη γέμιση).

Κρέμα με ρικότα

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. 

Συναρμολόγηση του κέικ

Σε αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ. ρίχνουμε το μισό από το μείγμα του κέικ. Από πάνω βάζουμε την κρέμα τυριού, προσπαθώντας να μην απλωθεί στις άκρες της φόρμας. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε τη σάλτσα φράουλας και τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για μία ώρα. Λίγα λεπτά πριν μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Προαιρετικά

Μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσσο λεμονιού και να ρίξετε πάνω από το κέικ. Απλά ανατέψτε 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη με 5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού. Ρίξτε πάνω από το κέικ πριν σερβίρετε.

Και μην ξεχνάτε: αν δοκιμάσετε το κέικ μου θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να το φωτογραφίσετε και να με κάνετε tag στο instagram ή να μου αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.

κέικ με ρικότα & φράουλες

2 Σχόλια

  • Δημητρουλα

    02/06/2019 at 00:04

    εαν βαλω το τυρι και την σαλτσα φραουλας δεν θα βυθιστουν στον πατο της φορμας?

    Απάντηση
    • Call the Cook

      03/06/2019 at 08:29

      Καλημέρα Δήμητρα. Όχι, δεν πρόκειται να βυθιστούν. Η κρέμα του τυριού είναι σταθερή και θα μείνει στη θέση της και επίσης θα κρατήσει και την φράουλα!

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση