Αρχείο

κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Ξύπνησα από τον μεσημεριανό μου ύπνο, από βροντές και αστραπές. Ο Ιούνιος φτάνει στο τέλος του και ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση, ότι είναι καλοκαίρι. Η βροχή δυνάμωνε και έτσι ακυρώσαμε την απογευματινή μας βόλτα.

΄Οπως συνήθως μετά το μεσημεριανό υπνάκι ήθελα κάτι γλυκό.

“Ας φτιάξουμε ένα κέικ” σκέφτηκα και φώναξα την κόρη μου στην κουζίνα να με βοήθησει.

Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα carrot cake, αλλά υπήρχαν μόνο δύο ξεχασμένα καροτάκια,  στο κάτω συρτάρι του ψυγείου. Δίπλα τους, πολλά κολοκυθάκια. Είπα λοιπόν να το τολμήσω.

Κέικ με τριμμένα κολοκυθάκια ή αλλιώς zucchini bread.  Ξύσμα λεμονιού και ένα ελαφρύ λεμονάτο γλάσσο. Ούτε μίξερ, ούτε τίποτα. Μόνο δύο μπολ. Ένα για τα στεγνά υλικά και ένα για τα υγρά.

Και μου “βγήκε”. Υπέροχο, ζουμερό και ελαφρύ.

Αξίζει να το δοκιμάσετε!

κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Υλικά

• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 250 γρ. καστανή ζάχαρη

• 1 1/2 κ.γ. σόδα

• 1 κ.γ. αλάτι

• 3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

• 70 γρ. ελαιόλαδο

• 2 αυγά

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 180 γρ. γιαούρτι

• 2 1/2 κούπες τριμμένο κολοκυθάκι

Για το γλάσσο λεμονιού

• 110 γρ. ζάχαρη άχνη

• 5-6 κ.σ. χυμός λεμονιού

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.

Σε ένα ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το γιαούρτι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ τα στεγνά υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Στο τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, αφού πρώτα τα έχουμε στίψει πολύ καλά με τα χέρια μας, να φύγουν όλα τα υγρά τους.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ, μέχρι να βγει καθαρό.

Ετοιμάζουμε το γλάσσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον για 15 λεπτά, πριν το ξεφορμάρουμε.

Ρίχνουμε το γλάσσο όταν το κέικ έχει κρυώσει τελείως.

 

κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Αφήστε μια απάντηση