Αρχείο

Ζυμαρόπιτα

Έχει διάφορα ονόματα, όπως ζυμαρόπιτα, κασόπιτα, αλευρόπιτα, κουρκουτόπιτα  ή απλά ζυμάρι καθώς και αρκετές παραλλαγές. Είναι ένας ψημένος χυλός από αλεύρι, γάλα, νερό, αβγά και φέτα.

Από μικρή ήταν η εύκολη πίτα που η μητέρα μου σαν γνήσια Γιαννιώτισσα, έφτιαχνε για κολατσιό. Επίσης πάντα μας συνόδευε στη διαδρομή για το χωριό.

Στα Γιάννενα, μαζί με τη μπατσαριά (χορτόπιτα χωρίς φύλλο – δες τη συνταγή εδώ), η ζυμαρόπιτα είναι η πιο δημοφιλής πίτα. Η καταγωγή της είναι από τα Ζαγοροχώρια αλλά είναι καθιερωμένη σε όλη την Ήπειρο και δεν λείπει σε κανένα τραπέζι.

Υλικά

• 16 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 2 κούπες γάλα

• 2 κούπες νερό

• 1 κούπα ελαιόλαδο

• 2 κ.σ. βούτυρο

• 3 αβγά

• 300 γρ. φέτα

• 1 κ.γ. αλάτι

Προθερμαίνουμε τον φούρνου στους 250 ºC. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί (η λαμαρίνα του φούρνου είναι ιδανική) και προσθέτουμε και μισό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο να κάψει. Σε βαθύ μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τα δύο αβγά, το γάλα, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν άλα τα υλικά και προσθέτουμε τα τα 2/3 της φέτας. Πρέπει να έχουμε ένα αραιό χυλό (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα). Ρίχνουμε το χυλό στη λαμαρίνα και από πάνω θρυμματίζουμε την υπόλοιπη φέτα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι πάνω στο χυλό. Χτυπάμε το τρίτο αβγό και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 ºC και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. 

Η πίτα δεν φουσκώνει, πρέπει να βγεί λεπτή και τραγανή σαν ζύμη πίτσας και το ιδανικό της πάχος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα εκατοστό.

* Η συνταγή είναι από τη θεία Κατερίνα, από τη Δωδώνη Ιωαννίνων.

Αφήστε μια απάντηση